MINDFUL BOETSEREN
Mindful Boetseren 1.
‘’thuis in je lijf’’,
In 2025 zijn er weer mogelijkheden om Mindful te Boetseren. Het eerste thema gaat over ”thuiskomen in je lijf”. Er zijn open groepen waaraan iedereen kan deelnemen en specifieke bijscholing data voor therapeuten.
Dit kun je terugvinden door hier op te klikken EVENEMENTEN AGENDA
Beschrijving
In deze cursus Mindful Boetseren 1,‘’thuis in je lijf’’, ligt de focus op het verstevigen of herstellen van de verbinding met je lichaam. Er wordt gewerkt vanuit mindfulness, compassie en boetseertechnieken, die hun oorsprong vinden in het Boeddhisme (Vipassana) en in de Antroposofie.
Je veilig voelen in je eigen lichaam staat centraal tijdens deze bijscholing.
Het boetseren nodigt uit om ervaringen tastbaar te maken. Het element aarde zorgt voor vormkracht en gronding.
Dat wat van binnen gevoeld en gedacht wordt kan je voor je neerzetten op tafel, je kan er naar kijken. Op deze manier heeft het boetseren een zeer krachtige werking in het afstand nemen van de identificatie met deze gedachten en gevoelens. Het boetseren is een fysieke activiteit. De klei in je handen geeft een fysieke sensatie (structuur, temperatuur, geur, gewicht) en dat werkt door op de rest van je lichaam. De klei geeft daarmee een directe ingang tot verbinding met het lichaam. Het creëren en creatief bezig zijn maakt tevens ruimte voor levensplezier.
Het geboetseerde beeld kan een tijd bewaard worden en meegenomen worden in de beoefening van mindfulness. Het kan ook helend zijn om het boetseerbeeld weer op te laten lossen in aarde en daarmee actief en bewust blokkades en oude pijn los te laten.
Vaak is onze automatische reactie bij ongemak dat we er van af willen, het ongemak op willen lossen. We verliezen dan regelmatig de verbinding met het lichaam. Door te mediteren leer je dat het er juist om gaat ongemak te verdragen. Je kijkt als het ware je angsten (pijn) in de ogen en blijft daarbij aanwezig. Niet vanuit een strijdlustige en kritische houding, maar vanuit een milde liefdevolle benadering naar jezelf en naar datgene waar je mee worstelt.
Met name het strijden (verzetten of vluchten) tegen het ongemak zorgt voor verkramping in het lichaam. Het ongemak/lijden hoort nu eenmaal bij het leven hier op aarde. Door er wijs mee om te gaan, creëren we ruimte voor mildheid en liefde (verzachten in het lichaam)
Meditatie en compassie zijn een krachtige ingang om bovenstaand proces in beweging te brengen richting acceptatie en heling.
De afgelopen jaren heb ik me o.a gespecialiseerd in het boetseren met grote hoeveelheden klei bij Pien Pedroli en Ulrikke Stockholm. Het is een boetseertherapie volgens de school van Plastick (Raoul Ratnowsk) in Dornach.
Tijdens deze therapie wordt het lijf aan het werk gezet. Gedachten kunnen daardoor rustiger worden. Het brengt je in beweging en in contact met jezelf, hier en nu. Er wordt op een meditatieve manier gewerkt met volle aandacht.
De therapie werkt verbindend en versterkt je zelfhelende vermogen en je vitaliteit.
Je gaat ervaren dat er een diepe innerlijke beweging in gang wordt gezet. Een liefdevolle kracht om jou leven met zijn specifieke uitdagingen opnieuw vorm te geven en aan te raken.
Klei vasthouden,
je in klei uitdrukken maakt je zichtbaar,
dit voelt spannend,
dat je dan als het ware je kwetsbare ik, je kwetsbare stukje durft te laten zien,
je weet immers nog niet wat er precies uit je handen komt.
En dan heb je dat in handen,
je houdt het vast en je laat het zien,
je laat dat wat van binnen is aan de wereld zien,
je laat jezelf aan de wereld zien,
wat een lef,
en je laat jezelf aan jezelf zien,
je mag er zijn, het (alles) mag er zijn.
En telkens wanneer je weer dat (boetseer) beeld ziet met dat stukje wat je hebt laten zien veranderd zich dat stukje in jou.
Het verstevigt het beklijft, het vindt bodem, houvast of lost op.
Ervaringen van deelnemers
‘’De workshop Mindfulness Boetseren is een mooie combinatie van mindfulness en creatief bezig zijn. Niet liggend op een matje, maar actief met je handen in de klei. Aan de slag gaan met punten die jou op dát moment bezighouden. Ik vond het echt een cadeau voor mezelf!’’
´´Mirjam is in staat om een ontzettend fijne sfeer te creëren, je mee te nemen op je eigen ontdekkingsreis, van het kleine naar het grote werken, waarin je je handen en je hart het werk laat doen. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met klei deze dag zonder me druk te maken over het resultaat (en dat was voor mij een uitdaging). En ik was ook nog zeer blij met wat ik gemaakt had. Alles klopte. Ik kan iedereen aanbevelen deze workshop te volgen.
‘’Mooie, gebalanceerde cursus´´.
Mirjam ademt haar mindfullness-vak en dat helpt in de sfeer te komen.
Lekker stevige klei. Werken met de elementen. Werken vanuit je kern. Heerlijk’’.
‘’Het gooien met de klei. Dat was zo’n pure actie. Het ervaren van kracht vond ik heel super. Maar ook interessant was de frustratie van de mislukte worpen, van de klei die suf op de grond viel, en het hele bewustzijn van mijn gedachten en oordelen daarover’’.
“Mirjam weet een sfeer van wezenlijke aandachtige aanwezigheid neer te zetten, binnen een veilige, serene omgeving. Onder haar bezielde begeleiding ontstaat de ruimte om je via de klei te verbinden met jezelf en je gespiegeld te voelen. Een prachtig proces dat innerlijke metamorfose teweeg kan brengen en dat door het werken met de klei heel tastbaar wordt. Een bijzondere ervaring!´´
‘’Ik voelde me aangenaam, rustig en zacht. Bewust van de hoeveelheid verschillende emoties en gedachten er in me omgaan als ik alleen maar met een stuk klei bezig ben’’.
”Heerlijk opgaan in het moment, niet geleid creëren, maar voelen wat de klei je laat voelen.”
´´Het was een mooi geheel, vol aandacht van binnenkomst tot vertrek.
Met zoveel zorgzaamheid voorbereid en begeleid door jou“.
”Ik had weinig verwachtingen.
Ik keek er vooral naar uit aan de slag te gaan met veel klei!
En hoopte dat het mijn eigen proces ten dienste zou zijn.
Dat was zeker het geval!
Voor mij heeft het heel therapeutisch gewerkt.
Dank je wel daarvoor!”
´´Het aanraken van de klei en het voelen dat er een noodzaak is die verschilt van moreel moeten. Een noodzaak om iets te vormen, los van normen´´.
´´Een dag mindful boetseren bij mirjam is een heerlijk cadeau aan jezelf. Met haar warme uitstraling zorgt ze voor een fijne sfeer en bouwt ze de dag goed op. Een dag waarin je niets fout kunt doen en je alles kunt doen/maken wat op dat moment in je zit´´.
´´Mirjam heeft een mooie dag neergezet met alle deelnemers. Het voelde fijn om met zo veel klei te werken. Dit gaf mij stevigheid en rust. Ik heb de foto die Mirjam van me had gemaakt tijdens dat ik er aan gewerkt had, later aan andere mensen laten zien. Ze zagen dat ik met volle overgave en serene energie aan het beeld gewerkt heb.
Dit kan alleen bij mij als er veiligheid heerst in de groep en een fijne sfeer. En dat was er ook.
We moesten ons gemaakte beeld ook weer afbreken. Ik moest hier even van slikken maar Mirjam begeleide dit goed, zodat ik hierin ook kon leren loslaten en zakken. Dat was erg prettig. Mirjam geeft de ruimte om te leren en experimenteren.
Het was bovendien erg gezellig´´.