• Mirjam

Als klein meisje tekende ik graag; op de Vrije School en thuis kreeg ik daar alle ruimte voor. Tijdens het laatste jaar VWO koos ik als extra eindexamenvak voor tekenen. Ik werd me toen bewust van de helende werking van het tekenen en schilderen.
Een van de thema’s waar je uit kon kiezen was het thema Strijd. Al twee jaar was ik in gevecht met het leven. Een strijd waarvan ik zeker wist dat ik hem ging winnen, maar ik wist vaak niet hoe. Een tijd waarin ik me machteloos, eenzaam en onzeker voelde. Niet eten gaf me zelfvertrouwen, een identiteit, een houvast. Elke hap was een strijd, een strijd om te willen leven, een strijd om te mogen zijn.
Tijdens dat VWO examenjaar tekende, schilderde, scheurde en plakte ik en ik voelde dat het stroomde in mij. Het was niet meer mijn hoofd die de hele dag overuren maakte, maar ik voelde dat mijn hart opvlamde en de Strijd vanuit een heel andere laag gevoerd kon  worden. Ik raakte gepassioneerd, verlangde er naar de wereld te ontdekken, het leven te leven.

 

Zingeving na trauma

Het was een mooie en logische stap dat ik daarna Kunstzinnige therapie ging studeren. Na mijn opleiding ging ik werken met mensen die een verlies hadden meegemaakt in hun leven (War Child, Centrum 45). Het raakte mij diep dat mensen door een oorlog alles verliezen wat hen dierbaar is. Het leven weer zin geven na zo veel verlies zie ik als een uitdaging. Een ‘strijd’ waar ik me graag met mijn cliënten voor in wil zetten. Niet alleen met woorden maar juist ook via beelden. Ik heb mij gespecialiseerd in trauma, en hoe je dat een plek kunt geven in de levensloop. Hoe kun je opnieuw betekenis geven aan het leven door middel van beeldende therapie.

 

Eetstoornissen

Sinds 2013 werk ik als ambulant therapeut in de GGZ met de doelgroep eetstoornissen. Er is in dit werk veel aandacht voor de onderliggende thema’s van een eetstoornis. Deze thema’s gaan vaak over hooggevoeligheid, een laag zelfbeeld, weinig identiteit, angst voor afwijzing en een verstoorde gevoelsbeleving. Voor mij is het belangrijk om samen op zoek te gaan naar de kracht en authenticiteit van iemand, wat maakt jou uniek en wat geeft jouw leven zin.

 

Yoga en Mindfulness

De afgelopen 15 jaar beoefen ik yoga. Ik heb meerdere yoga-opleidingen gevolgd en mij de afgelopen jaren gespecialiseerd in kinderyoga. Voor mij is yoga kracht, verbinding en aarde. Het werken met kinderen brengt mij plezier, licht en enthousiasme!

Mindfulness betekent voor mij zijn met dat wat er is op een compassievolle manier. Het geeft me mogelijkheden om te leven vanuit vertrouwen en in verbinding. Dat nu nu is  en straks of morgen weer anders kan zijn. Dat geeft me ruimte om met een frisse blik elke situatie weer opnieuw te bekijken en daarmee telkens een opening te blijven zien.

In mijn praktijk Beeldrijk komen mijn persoonlijke en professionele ervaringen samen. In deze warme en creatieve plek heet ik je welkom en help ik je graag in jouw groei naar een meer ontspannen en evenwichtig leven.

Mirjam Koops