• Mindful Boetseren

MINDFUL BOETSEREN

De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in het boetseren met grote hoeveelheden klei bij Pien Pedroli. Het is een boetseertherapie volgens Raoul Ratnowsky te Dornach.
Tijdens deze therapie wordt het lijf aan het werk gezet. Het denkende hoofd krijgt rust. Het brengt je in beweging en in contact met jezelf, hier en nu. Er wordt op een meditatieve manier gewerkt met volle aandacht. Het kan fysiek inspannend zijn en tegelijkertijd wekt het nieuwe energie en enthousiasme.
De therapie versterkt je Ik –kracht, je zelfhelende vermogen en je vitaliteit.
Je gaat ervaren dat er een diepe innerlijke beweging in gang wordt gezet. Je kracht om jou leven met zijn specifieke uitdagingen opnieuw vorm te geven groeit.

Klei vasthouden,

je in klei uitdrukken maakt je zichtbaar,

dit voelt spannend,

dat je dan als het ware je kwetsbare ik, je kwetsbare stukje durft te laten zien,

je weet immers nog niet wat er precies uit je handen komt.

En dan heb je dat in handen,

je houdt het vast en je laat het zien,

je laat dat wat van binnen is aan de wereld zien,

je laat jezelf aan de wereld zien,

wat een lef,

en je laat jezelf aan jezelf zien,

je mag er zijn, het (alles) mag er zijn.

En telkens wanneer je weer dat (boetseer) beeld ziet met dat stukje wat je hebt laten zien veranderd zich dat stukje in jou.

Het verstevigt het beklijft, het vindt bodem, houvast of lost op.

 

Ervaringen van deelnemers

‘’De workshop Mindfulness Boetseren is een mooie combinatie van mindfulness en creatief bezig zijn. Niet liggend op een matje, maar actief met je handen in de klei. Aan de slag gaan met punten die jou op dát moment bezighouden. Ik vond het echt een cadeau voor mezelf!’’ 

´´Mirjam is in staat om een ontzettend fijne sfeer te creëren, je mee te nemen op je eigen ontdekkingsreis, van het kleine naar het grote werken,  waarin je je handen en je hart het werk laat doen. Ik heb met ontzettend veel plezier gewerkt met klei deze dag zonder me druk te maken over het resultaat (en dat was voor mij een uitdaging). En ik was ook nog zeer blij met wat ik gemaakt had. Alles klopte. Ik kan iedereen aanbevelen deze workshop te volgen.
‘’Mooie, gebalanceerde cursus´´.


Mirjam ademt haar mindfullness-vak en dat helpt in de sfeer te komen.
Lekker stevige klei. Werken met de elementen. Werken vanuit je kern. Heerlijk’’.


‘’Het gooien met de klei. Dat was zo’n pure actie. Het ervaren van kracht vond ik heel super. Maar ook interessant was de frustratie van de mislukte worpen, van de klei die suf op de grond viel, en het hele bewustzijn van mijn gedachten en oordelen daarover’’.

“Mirjam weet een sfeer van wezenlijke aandachtige aanwezigheid neer te zetten, binnen een veilige, serene omgeving. Onder haar bezielde begeleiding ontstaat de ruimte om je via de klei te verbinden met jezelf en je gespiegeld te voelen. Een prachtig proces dat innerlijke metamorfose teweeg kan brengen en dat door het werken met de klei heel tastbaar wordt. Een bijzondere ervaring!´´

‘’Ik voelde me aangenaam, rustig en zacht. Bewust van de hoeveelheid verschillende emoties en gedachten er in me omgaan als ik alleen maar met een stuk klei bezig ben’’.

”Heerlijk opgaan in het moment, niet geleid creëren, maar voelen wat de klei je laat voelen.”

´´Het was een mooi geheel, vol aandacht van binnenkomst tot vertrek.
Met zoveel zorgzaamheid voorbereid en begeleid door jou“.

”Ik had weinig verwachtingen.
Ik keek er vooral naar uit aan de slag te gaan met veel klei!
En hoopte dat het mijn eigen proces ten dienste zou zijn.
Dat was zeker het geval!
Voor mij heeft het heel therapeutisch gewerkt.
Dank je wel daarvoor!”

´´Het aanraken van de klei en het voelen dat er een noodzaak is die verschilt van moreel moeten. Een noodzaak om iets te vormen,  los van normen´´.

´´Een dag mindful boetseren bij mirjam is een heerlijk cadeau aan jezelf. Met haar warme uitstraling zorgt ze voor een fijne sfeer en bouwt ze de dag goed op. Een dag waarin je niets fout kunt doen en je alles kunt doen/maken wat op dat moment in je zit´´.

´´Mirjam heeft een mooie dag neergezet met alle deelnemers. Het voelde fijn om met zo veel klei te werken. Dit gaf mij stevigheid en rust. Ik heb de foto die Mirjam van me had gemaakt tijdens dat ik er aan gewerkt had, later aan andere mensen laten zien. Ze zagen dat ik met volle overgave en serene energie aan het beeld gewerkt heb.
Dit kan alleen bij mij als er veiligheid heerst in de groep en een fijne sfeer. En dat was er ook.
We moesten ons gemaakte beeld ook weer afbreken. Ik moest hier even van slikken maar Mirjam begeleide dit goed, zodat ik hierin ook kon leren loslaten en zakken. Dat was erg prettig. Mirjam geeft de ruimte om te leren en experimenteren.
Het was bovendien erg gezellig´´.